Košík je prázdny
Fazuľa
Fazuľu do Európy priniesli španielski kolonizátori a dnes sa pestuje až 50 odrôd. U nás sa na tanieri objavuje najmä čierna, červená, biela alebo mungo fazuľa. Vďaka vysokému obsahu bielkovín sú známe ako mäso chudobných. Ich výhodou je aj nízky glykemický index a výrazné zníženie hladiny cukru v krvi. Preto by ich mali do svojho jedálnička pravidelne zaraďovať najmä diabetici. Fazuľa je tiež bohatá na riboflavín (B2), kyselinu listovú, vitamín E, karotén, niacín a ďalšie vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú horčík, vápnik a meď. Znižujú krvný tlak a rozpúšťajú močové kamene. Zrelá fazuľa je mierne jedovatá, ale varením sa nebezpečné toxíny vyplavia. Fazuľa je súčasťou mnohých receptov na polievky, kaše, šaláty, hlavné jedlá a koláče.