Horčica
Základom všetkých horčíc je horčičné semeno, ocot a soľ. Semená môžu byť biele, čierne alebo hnedé. Plnotučná horčica sa vyrába z bielych semien. Čierna horčica má ostrejšiu a ostrejšiu chuť a je základom francúzskej horčice, ako je dijonská horčica. Najobľúbenejšia je plnotučná horčica, ktorá však neobsahuje toľko tuku, ako by sa mohlo zdať. Naopak. Poznáme aj ďalšie druhy, ako je dijonská horčica alebo kremová horčica, ktoré majú ostrú chuť, ale sú sladšie vďaka pridanému cukru, a špeciálne druhy, ktoré sú ochutené napríklad korením, medom atď. Horčičné semeno obsahuje napríklad bielkoviny, vlákninu, vápnik alebo horčík a z vit. A, B, C, E a K. Hotovú horčicu pridajte do vareného jedla ku koncu varenia. Je vhodná do omáčok a suchej horčice ako korenie do polievok.