Košík je prázdny
Ovsená múka
Ovsená múka je výnimočná tým, že neobsahuje klasický lepok, ale iba bielkovinu avenín, t. j. ovsený gluteín, na ktorý sú alergie veľmi zriedkavé. Ovsenú múku tak možno s rezervou považovať za bezlepkovú. Obsahuje bielkoviny, vlákninu a minerály mangán, horčík, selén, meď a draslík. Znižuje riziko srdcových ochorení, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak. Stačí vám len trochu, aby ste sa zasýtili. V porovnaní s inými múkami sa s ňou pracuje o niečo ťažšie, pretože cesto nie je tak dobre spojené. Ovsenú múku môžete použiť na prípravu slaných a sladkých ciest, kaší, na zahustenie polievok a omáčok a môžete ju pridať aj do chlebového cesta. Sú z neho skvelé palacinky, lievance alebo nátierky.