Ajvar
- 25 minV kuchyni
- 102 minNičnerobenie
- 127 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 7 porciíPočet porcií
Postup prípravy
Najskôr rozohrejte rúru na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
Potom si pripravte zeleninu: Papriky rozkrojte na polovice, očistite a zbavte jadierok. Baklažán umyte a rozkrojte na polovice.
Pripravené papriky i baklažán položte rozkrojenou stranou na plech a dajte piecť do rúry rozohriatej na 200 – 210 °C pri 25 – 35 minút alebo kým sa na povrchu zeleniny nezačnú robiť čierne pľuzgiere.
Po opečení plech vytiahnite z rúry a zeleninu rýchle premiestnite do uzatvárateľnej krabičky alebo do misky, ktorú potom prikryjete potravinárskou fóliou, aby sa zelenina zaparila a šupka šla ľahko zlúpnuť. Takto uloženú zeleninu nechajte vychladnúť.
Cesnak ošúpte a nakrájajte nahrubo. Len čo zelenina vychladne, čo potrvá zhruba 20 – 30 minút, zlúpte šupku z paprík a baklažánu a potom všetko nakrájajte na kocky.
V stredne veľkom hrnci rozohrejte 4 lyžice olivového oleja na strednom stupni ohrevu a potom pridajte nakrájaný baklažán, papriky a cesnak. Na miernom až strednom stupni ohrevu za občasného miešania opekajte 20 – 25 minút.
Potom k zelenine pridajte 1 lyžičku kvasného octu a všetko opekajte za občasného miešania ďalších 10 – 15 minút, kým nie je zmes zredukovaná zhruba na polovicu.
Nakoniec obsah hrnca rozmixujte dohladka, osoľte podľa chuti a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými