Brokolicová polievka s čedarom
- 30 minV kuchyni
- 15 minNičnerobenie
- 45 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Suroviny
- 40 g masla
- 3 lyžice olivového oleja
- 80 g žlté cibule
- 400 g surovej brokolice (možno použiť aj zmrazenú)
- 600 ml zeleninového vývaru
- kôra z 1 menšieho citróna
- šťava z 1 malého citróna
- 1 lyžička mletého muškátového orecha
- 200 ml smotany na šľahanie o obsahu tuku 33 %
- 80 g cheddaru (nastrúhať na jemno)
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
V stredne veľkom hrnci rozohrejte na strednom stupni ohrevu 40 g masla a 3 lyžice olivového oleja. Medzitým ošúpte a nahrubo nakrájajte cibuľu.
Keď je tuk rozohriaty, vložte cibuľu do hrnca a 5 – 6 minút ju restujte na strednom stupni ohrevu.
Medzitým umyte brokolicu, rozoberte ju na ružičky a nakrájajte na malé kúsky. Ak chcete použiť aj stonku, do hrnca ju pridajte o 5 minút skôr ako brokolicové ružičky – vyžaduje totiž dlhší čas varenia.
K orestovanej cibuli pridajte nakrájanú brokolicu a 5 – 6 minút ju restujte na strednom stupni ohrevu.
Potom do hrnca nalejte 600 ml zeleninového vývaru a pridajte citrónovú kôru a šťavu, mletý muškátový oriešok, soľ, korenie a všetko 11 – 12 minút povarte na strednom stupni ohrevu.
Keď brokolica zmäkne, prilejte do hrnca 200 ml smotany na šľahanie a všetko varte ešte 2 – 3 minúty na strednom stupni ohrevu.
Polievku rozmixujte tyčovým mixérom dohladka.
Nakoniec polievku podľa potreby dochuťte, rozdeľte do tanierov a pred podávaním každú porciu posypte najemno nastrúhaným čedarom.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými