Burger
- 23 minV kuchyni
- 2 minNičnerobenie
- 25 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Suroviny
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (16 % tuku)
- 1× stredná žltá cibuľa (80 g)
- 1× veľká mäsitá paradajka (cca 120 g)
- 2× stredna kyslá uhorka
- 1 lyžica masla
- 4× maslové žemle
- 3 lyžice repkového oleja
- 4× plátky amerického čedaru
- 4 lyžice majonézy
- 4× listy ľadového šalátu (alebo iného)
- 8× plátok anglickej slaniny
- 4 lyžice kečupu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup prípravy
Z mäsa izbovej teploty vytvarujte 4 rovnako veľké guľky .
Pripravte si zeleninu: Cibuľu a paradajku nakrájajte na tenké kolieska a uhorky na tenké plátky.
Vo väčšej panvici na miernom stupni ohrevu rozohrejte maslo. Žemle rozrežte napoly, opečte ich na panvici dozlatista rozrezanou stranou dole (1 – 2 minúty) a dajte bokom.
Panvicu očistite a na vyššom stupni ohrevu rozohrejte olej. Na panvicu vložte 2 mäsové guľky a špachtľou ich roztlačte na tenšie hamburgery asi o 1 cm väčšie, než je priemer žemle. Osoľte a okoreňte a na vyššom stupni ohrevu pečte 1 – 2 minúty.
Otočte, znovu osoľte, okoreňte a na každé mäso položte plátok čedaru. Počkajte, kým sa mäso opečie a čedar rozpustí (1 – 2 minúty). Potom navrstvite jedno mäso na druhé a odstavte. To isté opakujte so zvyšným mäsom.
Spodnú časť opečených žemlí natrite majonézou, zakryte listom šalátu a naň položte ešte teplé mäso. Navrch dajte 2 tenké plátky cibule a 2 plátky slaniny, na ne rozložte 3 tenké plátky uhorky a 2 plátky paradajky.
Vrchnú stranu žemle potrite lyžicou kečupu a burger priklopte. Ihneď podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými