Cesnakový chlieb
- 20 minV kuchyni
- 30 minNičnerobenie
- 50 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 10 porciíPočet porcií
Suroviny
- 80 g masla izbovej teploty
- 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate
- 1× menší bochník chleba (približne 400 g, ideálne 1 deň staré a hustejšie - lepšie držia)
- 150 g eidamu (nastrúhať nahrubo)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup prípravy
Najskôr do menšej misy dajte maslo. Cesnak prepasírujte a petržlenovú vňať nakrájajte najemno. Pridajte do misy, ochuťte soľou a čiernym korením a všetko premiešajte.
Rúru vyhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
Do chleba urobte zárezy tak, aby bol bochník rozdelený na malé štvorčekové segmenty a zároveň sa nerozpadal – nakrájajte až na kuchynskej doštičke, ideálne nôž zastavte cca 1 cm nad spodnou časťou chleba.
Takto pripravený bochník dajte na plech a do zárezov chleba rozdeľte cesnakovú zmes s maslom. Nakoniec otvory naplňte syrom, bochník navrchu natrite olejom a prikryte alobalom.
Pečte 15 – 18 minút pri 170 – 180 °C. Potom alobal odkryte a pečte dozlatova ďalších 8 – 12 minút. Po vytiahnutí ihneď podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými