Citrónová bábovka
- 20 minV kuchyni
- 235 minNičnerobenie
- 255 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 8 porciíPočet porcií
Suroviny
- 200 g masla izbovej teploty
- 250 g bieleho kryštálového cukru
- 4× vajce (veľkosť M)
- 300 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 12 g prášku do pečiva
- kôra z 3 stredných citrónov
- 150 ml polotučného mlieka
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice šťavy z citróna
- 150 g práškového cukru
Postup prípravy
Najprv v kuchynskom robote alebo ručným šľahačom vo väčšej mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Potom do nej zašľahajte jedno vajce po druhom (4 – 5 minút na vysoký výkon).
Rúru vyhrejte na 180 °C a pripravte si silikónovú formu na bábovku (⌀ cca 25 cm).
Do vaječnej zmesi preosejte múku, škrob a prášok do pečiva. Pridajte štipku soli a citrónovú kôru a zamiešajte. Nakoniec primiešajte mlieko. Hotovú zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút pri teplote 175 – 180 °C.
Keď bábovku vyberiete z rúry, nechajte ju ešte cca 30 minút vo forme. Potom ju opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť (1 – 2 hodiny).
Medzitým pripravte polevu: Do menšej misky nalejte citrónovú šťavu a v mikrovlnke ju 20 – 30 sekúnd ohrievajte pri výkone 750 W. Potom pridajte cukor a vymiešajte dohladka.
Hotovú polevu nalejte na bábovku, nechajte stuhnúť (15 – 20 minút) a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými
Chutilo mi.