Čokoládová bábovka
- 20 minV kuchyni
- 190 minNičnerobenie
- 210 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 10 porciíPočet porcií
Suroviny
- 3× vajce (veľkosť M)
- 220 g bieleho kryštálového cukru
- 50 ml repkového oleja
- 50 g kakaa holandského typu
- 200 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 100 g polohrubej pšeničnej múky
- 1× vrecko prášku do pečiva (12 g)
- 150 g bieleho jogurtu (3,5 % tuku)
- 50 ml polotučného mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu (môžete vynechať)
- 100 g čokolády (cca 60 % kakaa)
- 50 ml smotany na šľahanie o obsahu tuku 33 %
Postup prípravy
Rúru vyhrejte na 180 °C a pripravte si formu na bábovku (Ø cca 20 cm). Ak forma nie je silikónová, vystriekajte ju sprejom na pečenie alebo vytrite maslom (alebo olejom) a vysypte múkou.
Do vyššej nádoby dajte vajcia a cukor a vyšľahajte do peny. Potom postupne zašľahajte olej. Do väčšej misy preosejte kakao a obe múky a pridajte kypriaci prášok. Premiešajte a k zmesi pridajte vajcia s cukrom, jogurt, mlieko a vanilkový extrakt.
Vymiešajte na hladké cesto a nalejte do formy na bábovku. Pečte 50 – 60 minút pri teplote 175 – 180 °C dovtedy, kým po vpichnutí špajdle do cesta nebude po vybratí špajdľa suchá.
Bábovku nechajte chladnúť vo forme 10 – 15 minút, potom ju vyklopte a nechajte chladnúť ešte 1 – 1,5 hodiny.
Medzitým pripravte polevu. Do menšej misky nalámte čokoládu a dajte ju rozpustiť do mikrovlnky na 30 – 60 sekúnd pri výkone 750 W. Rozpustenú čokoládu zmiešajte so smotanou a nalejte na bábovku. Po stuhnutí polevy (cca 25 – 30 minút) môžete bábovku krájať.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými