Čokoládový chlebíček
- 18 minV kuchyni
- 155 minNičnerobenie
- 173 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 8 porciíPočet porcií
Suroviny
- 200 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 80 g kakaa holandského typu
- 180 g bieleho kryštálového cukru
- 12 g prášku do pečiva
- 2× vajce (veľkosť M)
- 180 ml repkového oleja
- 250 ml polotučného mlieka (môžete nahradiť ľubovoľným rastlinným)
- 1 lyžička soli
- 200 g čokolády na varenie (min. 50 % kakaa)
- 150 ml smotany na šľahanie o obsahu tuku 33 %
Postup prípravy
Najprv vyhrejte rúru na 170 °C a formu na chlebíček (cca 25 cm × 11 cm) vysteľte papierom na pečenie.
Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
Do menšej misky rozklepnite 2 vajcia, zmiešajte ich so 180 ml repkového oleja a šľahajte 20 – 30 sekúnd.
V malej rajničke na miernom stupni ohrevu pomaly priveďte do varu 250 ml mlieka a potom ho hneď odstavte.
Do misy so suchými ingredienciami primiešajte vyšľahané vajcia s repkovým olejom. Keď zmes začne byť tuhá a ťažko miešateľná, prilejte horúce mlieko a všetko vypracujte na hladké cesto.
Vzniknuté cesto nalejte do formy a pečte 45 – 50 minút pri teplote 165 – 170 °C. Hotový chlebíček nechajte 30 minút chladnúť vo forme, potom ho z formy vyberte a nechajte chladnúť ešte 1 hodinu.
Medzitým pripravte polevu: V malej rajnici na miernom stupni ohrevu pomaly priveďte do varu 150 ml smotany, potom smotanu odstavte a nechajte v nej rozpustiť čokoládu.
Na vychladnutý chlebíček naneste polevu, nechajte úplne vychladnúť (10 – 15 minút) a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými