Cuketový koláč
- 17 minV kuchyni
- 45 minNičnerobenie
- 62 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 20 porciíPočet porcií
Suroviny
- 100 g masla izbovej teploty
- 200 g krupicového cukru
- 3× vajce (veľkosť M)
- 250 ml repkového oleja
- 275 g polohrubej pšeničnej múky
- 100 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 12 g prášku do pečiva
- 300 g cukety (nastrúhať na jemno)
- 20 g kakaa holandského typu
Postup prípravy
Najprv vyhrejte rúru na 180 °C a zapekaciu formu (30 cm × 20 cm) vysteľte papierom na pečenie.
Vo väčšej mise vyšľahajte maslo s cukrom. Potom postupne pridajte všetky vajcia a pokračujte v šľahaní. Do zmesi pomaly zašľahajte 250 ml repkového oleja. Prisypte obe múky a prášok do pečiva a vyšľahajte dohladka. Nakoniec primiešajte najemno nastrúhanú cuketu.
Polovicu vzniknutého cesta nalejte do pripravenej zapekacej formy. Do druhej polovice cesta primiešajte kakao a nalejte ju do formy na prvú vrstvu. Cesto premiešajte lyžicou, aby sa vytvorilo mramorovanie.
Formu vložte do predhriatej rúry a koláč pečte 40 – 45 minút pri teplote 175 – 180 °C.
Upečenú cuketový koláč nakrájajte na kocky a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými