Cviklová polievka
- 20 minV kuchyni
- 88 minNičnerobenie
- 108 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 5 porciíPočet porcií
Suroviny
- 1× veľká žltá cibuľa (cca 130 g)
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 g surovej cvikly
- 2 lyžice repkového oleja
- 100 ml bieleho vína
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 5 g stoniek čerstvého kôpru
- 3× vetvička čerstvého rozmarínu
- 100 g kyslej smotany
- 3 lyžice čerstvého kôpru (nasekať najemno)
- 1 lyžica čerstvej mäty (nasekať najemno)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup prípravy
Cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno, cesnak ošúpte a nakrájajte nahrubo, cviklu ošúpte a nakrájajte na kocky.
Vo väčšom hrnci rozohrejte 2 lyžice repkového oleja. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a na miernom až strednom stupni ohrevu restujte 1 – 2 minúty. Potom pridajte nahrubo nakrájaný cesnak a restujte ďalších 30 sekúnd na miernom až strednom stupni ohrevu.
Následne pridajte na kocky nakrájanú cviklu a prilejte 100 ml bieleho vína. Na vysokom stupni ohrevu nechajte víno takmer vypariť (5 – 6 minút).
Potom prilejte 1,5 l vývaru, pridajte kôpor a vetvičky rozmarínu a varte, kým cvikla nezmäkne (70 – 80 minút).
Keď cvikla zmäkne, obsah hrnca rozmixujte v mixéri alebo tyčovým mixérom. Nakoniec polievku dochuťte soľou a korením a každú porciu podávajte s kyslou smotanou, najemno nasekaným čerstvým kôprom a najemno nasekanou mätou.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými