Domáce hamburgerové žemle
- 26 minV kuchyni
- 211 minNičnerobenie
- 237 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 5 kusovPočet porcií
Suroviny
- 18 g čerstvého droždia
- 1 lyžička bieleho kryštálového cukru
- 160 g vody (v teplom stave)
- 250 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 1× vajce (veľkosť M)
- 1 lyžica vody
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 lyžica lúpaného bieleho sezamu (na posypanie)
- 1,5 lyžičky soli
- 30 g hladkej bielej pšeničnej múky (na pomúčenie)
Postup prípravy
Do menšej misky dajte droždie a cukor a lyžičkou miešajte, kým sa nevytvorí tekutá pasta. Prilejte 1 lyžicu teplej vody a dajte bokom.
Do misy kuchynského robota nasypte múku a soľ a premiešajte.
V hrnčeku rozmiešajte vajce a ½ nalejte do malej mištičky. Prilejte k nemu 1 lyžicu vody a vložte do chladničky. Túto zmes použijete na potieranie žemlí.
Do hrnčeka k polovici rozšľahaného vajca prilejte zvyšnú teplú vodu a olej. Zmes premiešajte a nalejte do misy s múkou a soľou, pridajte droždie a v kuchynskom robote mieste 2 – 4 minúty, kým sa zmes nespojí a nebude hladká. Vzniknuté cesto bude lepkavé, ale múku nepridávajte, pretože by žemle neboli nadýchané a mäkké.
Misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem (30 – 40 minút). Medzitým si pripravte plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
Potom si pomúčte pracovnú plochu, dajte na ňu cesto a rozdeľte ho na 5 rovnako veľkých častí. Z cesta vytvarujte placky a ich okraje zahnite po celej ploche placky do stredu ako mešec.
Takto pripravený mešec otočte pritlačenou stranou dole na pracovnú plochu a krúživými pohybmi vypracujte na hladkú guľku.
Guľky poukladajte na pripravený plech a nechajte kysnúť ešte 20 – 25 minút. Asi 10 minút pred koncom kysnutia dajte predhrievať rúru na 200 °C .
Vykysnuté žemle potrite vajcom, posypte sezamom a pri teplote 190 – 200 °C pečte 10 – 12 minút dozlatista.
Žemle po vytiahnutí z rúry ich ihneď zakryte utierkou , aby zmäkli, a nechajte ich zakryté 10 – 15 minút. Potom ich odkryte a nechajte úplne vychladnúť (1 – 2 hodiny).
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými