HľadaťHľadaťMojeMojeKošíkKošík 0
Chcem variť Obchod Kontaktujte nás

Suroviny

5 kusov

Postup prípravy

1

Do menšej misky dajte droždie a cukor a lyžičkou miešajte, kým sa nevytvorí tekutá pasta. Prilejte 1 lyžicu teplej vody a dajte bokom.

2

Do misy kuchynského robota nasypte múku a soľ a premiešajte.

3

V hrnčeku rozmiešajte vajce a ½ nalejte do malej mištičky. Prilejte k nemu 1 lyžicu vody a vložte do chladničky. Túto zmes použijete na potieranie žemlí.

4

Do hrnčeka k polovici rozšľahaného vajca prilejte zvyšnú teplú vodu a olej. Zmes premiešajte a nalejte do misy s múkou a soľou, pridajte droždie a v kuchynskom robote mieste 2 – 4 minúty, kým sa zmes nespojí a nebude hladká. Vzniknuté cesto bude lepkavé, ale múku nepridávajte, pretože by žemle neboli nadýchané a mäkké.

5

Misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem (30 – 40 minút). Medzitým si pripravte plech a vysteľte ho papierom na pečenie.

6

Potom si pomúčte pracovnú plochu, dajte na ňu cesto a rozdeľte ho na 5 rovnako veľkých častí. Z cesta vytvarujte placky a ich okraje zahnite po celej ploche placky do stredu ako mešec.

7

Takto pripravený mešec otočte pritlačenou stranou dole na pracovnú plochu a krúživými pohybmi vypracujte na hladkú guľku.

8

Guľky poukladajte na pripravený plech a nechajte kysnúť ešte 20 – 25 minút. Asi 10 minút pred koncom kysnutia dajte predhrievať rúru na 200 °C .

9

Vykysnuté žemle potrite vajcom, posypte sezamom a pri teplote 190 – 200 °C pečte 10 – 12 minút dozlatista.

10

Žemle po vytiahnutí z rúry ich ihneď zakryte utierkou , aby zmäkli, a nechajte ich zakryté 10 – 15 minút. Potom ich odkryte a nechajte úplne vychladnúť (1 – 2 hodiny).

Autor receptu
Tím 30 minút v kuchyni
Založte si svoj receptár
  • Ukladajte si obľúbené recepty
  • Píšte si poznámky k receptom
  • Majte prehľad o svojich hodnoteniach

Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými

Viac informácií o receptári www.jimezdrave.cz
Pripravujeme zdravé a jednoduché recepty pre celú rodinu