Gratinovaný karfiol s brokolicou
- 23 minV kuchyni
- 30 minNičnerobenie
- 53 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Suroviny
- 250 g ružičiek karfiolu
- 50 g ružičiek brokolice
- 150 g eidamu 30 % tuku v sušine
- 30 g masla
- 30 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 250 ml polotučného mlieka
- 100 ml smotany na varenie 12%
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Rúru dajte vyhrievať na 180 °C a pripravte si zapekaciu formu (cca 15 cm × 20 cm).
Ružičky karfiolu a brokolice očistite a vložte ich do pripravenej formy. Eidam nastrúhajte nahrubo.
Pripravte si stredne veľký hrniec, dajte doň maslo a nechajte ho rozpustiť na miernom stupni ohrevu. Len čo sa maslo rozpustí, zasypte ho múkou a 1 – 2 minúty miešajte metličkou.
Potom maslo s múkou zalejte ½ množstva mlieka a miešajte, kým múka mlieko nevsiakne. Do hrnca prilejte zvyšok mlieka a znova počkajte, kým múka mlieko nevsiakne a obsah hrnca nezhustne, potrvá to 30 – 60 sekúnd.
Do hrnca pridajte smotanu na varenie a celú zmes nechajte prevariť 2 – 3 minúty na miernom stupni ohrevu. Potom prisypte nastrúhaný eidam, odstavte a eidam nechajte v zmesi rozpustiť. Vzniknutú zmes dochuťte soľou a korením.
Zmesou zalejte karfiol a brokolicu v zapekacej mise, všetko premiešajte lyžicou a pečte 25 – 30 minút dozlatista pri teplote 180 – 185 °C.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými