Grilovaná kapusta
- 20 minV kuchyni
- 35 minNičnerobenie
- 55 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 6 porciíPočet porcií
Suroviny
- 1× stredná hlávka bielej alebo červenej kapusty (asi 2,5 kg)
- 60 ml olivového oleja
- 80 g parmezánu (nastrúhať na jemno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovať)
- 1 lyžička čerstvých tymiánových lístkov (môžete vynechať)
- 0,66 šálka nelúpaných mandlí (nasekat, alebo vlašských orechov)
- 1× menšia jarná cibuľka na podávanie (nasekať najemno)
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
Postup prípravy
Rúru vyhrejte na 220 °C (prípadne rozohrejte gril), pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
Kapustu rozkrojte na polovicu a obidve polovice nakrájajte pozdĺžne na cca 3 cm hrubé plátky. Plátky položte na plech, zľahka ich pokvapkajte olejom a osoľte.
V malej miske zmiešajte parmezán, cesnak, tymian a čierne korenie. Vmiešajte cca 30 ml oleja, aby vznikla pastovitá zmes. Pastu vtrite do každého kapustového klinu a vtlačte ju aj medzi listy. Kapustu potom ešte zľahka pokvapkajte trochou oleja. Pečte, kým kapusta miestami hnednúť (25 – 30 minút na 220 °C).
Potom plech vyberte z rúry a kapustu posypte mandľami (alebo orechmi). Pečte ešte asi 5 minút. Kapusta by mala byť mäkká a skaramelizovaní, orechy by mali byť tiež zlatisté a opečené.
Kapustu posypte nasekanou čerstvou cibuľkou a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými