Guľky à la IKEA
- 28 minV kuchyni
- 54 minNičnerobenie
- 82 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Suroviny
- 1× stredná žltá cibuľa (nakrájať najemno)
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 strúčik cesnaku (roztlačiť najemno)
- 80 g strúhanky
- 1 vajce (veľkosť M)
- 100 ml smotany na varenie (12 % tuku)
- 2 lyžice repkového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 700 g surových zemiakov varného typu C (ošúpať a nakrájať na menšie kocky)
- 100 ml plnotučného mlieka
- 100 ml smotany na varenie (12 % tuku)
- 100 g masla (izbovej teploty)
- soľ
- 30 g masla
- 30 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 250 ml hovädzeho vývaru (možno použiť aj kurací vývar alebo vodu s kvalitným bujónom)
- 120 ml smotany na varenie (12 % tuku)
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička worchersterskej omáčky (môžete vynechať)
- 1 lyžička dijonskej horčice (môžete vynechať)
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Najprv vezmite väčšiu misu, vložte do nej všetky suroviny na guľky okrem oleja, premiešajte, dochuťte soľou a korením a nechajte 10 minút odstáť. Potom z mäsa vytvarujte guľky.
Medzitým rúru vyhrejte na 190 °C, pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
Ošúpané a nakrájané zemiaky vložte do hrnca a zalejte vodou. Vodu priveďte do varu, ohrev stlmte na stredný stupeň a zemiaky varte do zmäknutia (10 – 15 minút).
Medzitým vo väčšej panvici s hlbším dnom rozohrejte 2 lyžice repkového oleja a guľky zo všetkých strán opečte na vyššom stupni ohrevu (5 – 7 minút). Potom ich preložte na plech tak, aby výpek zostal v panvici a dajte ich dopiecť do rúry na 20 – 25 minút pri teplote 185 – 190 °C.
V menšom hrnci na miernom stupni ohrevu ohrejte mlieko so smotanou a v tejto zmesi nechajte rozpustiť maslo (2 – 3 minúty).
Uvarené zemiaky sceďte a začnite šľahať v robote alebo elektrickým šľahačom (nie však mixérom!). Pomaly prilievajte smotanu s mliekom a šľahajte dohladka (4 – 5 minút).
Začnite pripravovať omáčku: Na miernom stupni ohrevu nechajte v panvici rozpustiť maslo. Rozpustené maslo zasypte múkou a miešajte, kým nevznikne tmavšia zápražka (4 – 5 minút).
Prilejte ½ vývaru a zápražku rozmiešajte metličkou, aby v nej nezostali žiadne hrudky. Prilejte zvyšný vývar a varte 1 minútu.
Nakoniec do zmesi pridajte smotanu, 1 – 2 lyžice sójovej omáčky, worcesterskú omáčku a horčicu. Zamiešajte, dochuťte soľou a korením a podávajte s guľkami a zemiakovou kašou.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými