Hranolky so syrovou omáčkou
- 17 minV kuchyni
- 15 minNičnerobenie
- 32 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 3 porciePočet porcií
Suroviny
- 400 g mrazených zemiakových hranolčekov
- 30 g masla
- 30 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 250 ml polotučného kravského mlieka
- 100 g cheddaru (nastrúhať nahrubo)
- soľ
Postup prípravy
Rozohrejte si rúru na 220 °C alebo na teplotu uvedenú na obale hranoliek. Pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie.
Na plech rozložte mrazené hranolky a dajte ich piecť 16 – 20 minút do rúry rozohriatej na 220 °C alebo dozlata. Podľa potreby hranolky v priebehu pečenia obráťte, aby sa opiekli zo všetkých strán.
Medzitým si v menšom kastróliku pripravte syrovú omáčku. Najskôr nechajte v hrnci na miernom stupni ohrevu rozpustiť maslo, k rozpustenému maslu prisypte hladkú múku a miešajte 2 – 3 minúty na miernom stupni ohrevu.
Následne prilejte 100 ml mlieka a pomocou metličky miešajte na miernom stupni ohrevu tak, aby múka netvorila hrudky. Potom prilejte zvyšných 150 ml mlieka a všetko miešajte 4 – 6 minút na miernom stupni ohrevu, kým zmes nezhustne a nestratí „múčnu“ chuť a konzistenciu.
Nakoniec prisypte nahrubo nastrúhaný čedar a cca 1 minútu všetko zahrievajte na miernom stupni ohrevu, aby sa syr rozpustil. Hrniec s hotovou syrovou omáčkou odstavte a dochuťte soľou.
Upečené hranolky premiestnite z plechu na tanier, polejte pripravenou syrovou omáčkou a ihneď podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými