Hrášková polievka
- 24 minV kuchyni
- 23 minNičnerobenie
- 47 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 6 porciíPočet porcií
Suroviny
- 1× veľká žltá cibuľa (cca 120 g)
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g surových zemiakov typu B
- 8× plátok anglickej slaniny
- 4 lyžice vody
- 2 lyžice repkového oleja
- 900 ml zeleninového vývaru (môžete nahradiť vodou s kvalitným bujónom)
- 400 g mrazeného hrášku
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 4 lyžice kyslej smotany 12%
- 1 lyžička soli
Postup prípravy
Najskôr ošúpte a potom najemno nakrájajte cibuľu a cesnak. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
Potom do väčšieho hrnca rozložte plátky slaniny, prilejte 4 lyžice vody a začnite ohrievať na strednom stupni ohrevu. Len čo sa voda vyparí a tuk na slanine zmäkne, čo zaberie približne 2 – 3 minúty, znížte ohrev na mierny a slaninu opekajte dozlatova 1 – 2 minúty z každej strany. Opečenú slaninu vyberte z hrnca a dajte bokom.
Do hrnca prilejte 2 lyžice repkového oleja a nechajte ho rozohriať. Pridajte nakrájanú cibuľu a na miernom stupni ohrevu opekajte približne 4 minúty, kým cibuľa nezosklovatie.
K cibuli pridajte nakrájaný cesnak a opekajte ďalšiu 1 minútu na strednom stupni ohrevu. Následne prilejte 900 ml zeleninového vývaru a pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Ohrev zvýšte na najvyšší stupeň a obsah hrnca priveďte do varu.
Len čo sa zmes začne variť, znížte ohrev na stredný a varte, kým zemiaky nezmäknú (8 – 10 minút).
Po zmäknutí zemiakov pridajte do hrnca mrazený hrášok a všetko varte ďalšie 2 – 3 minúty na strednom stupni ohrevu. Potom hrniec odstavte.
Nakoniec obsah hrnca rozmixujte tyčovým mixérom dohladka, dochuťte soľou a citrónovou šťavou, rozdeľte do jednotlivých tanierov a podávajte s opečenou slaninou a kyslou smotanou.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými