Kapustové fašírky so syrom
- 25 minV kuchyni
- 48 minNičnerobenie
- 73 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 6 kusovPočet porcií
Suroviny
- 500 ml vody
- 200 g hlávkového kelu
- 30 g toastového chleba (môžete nahradiť strúhankou)
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 50 ml polotučného mlieka
- ½ lyžičky mletého muškátového orecha
- 1× vajce (veľkosť M)
- 2 strúčiky cesnaku (nastrúhať na jemno)
- 50 g žlté cibule (nakrájať najemno)
- 80 g eidamu 30 % tuku v sušine (nastrúhať na jemno)
- ½ lyžičky mletej rasce
- 40 ml slnečnicového oleja
- 60 g hladkej bielej pšeničnej múky
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Najprv v stredne veľkom hrnci priveďte do varu 500 ml vody. Len čo voda začne vrieť, vložte do nej kel a 4 – 5 minút ho varte na najvyššom stupni ohrevu.
Potom ho sceďte, schlaďte pod studenou vodou a dôkladne vytlačte prebytočnú vodu. Takto pripravený kel nakrájajte na malé, asi centimetrové rezance.
Teraz si pripravte väčšiu misu a na malé kocky do nej nakrájajte toastový chlieb. Pridajte do nej obvarený kel, mleté mäso, mlieko, muškátový oriešok, vajcia, cesnak, cibuľu, eidam, rascu, soľ a čierne korenie a dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Z hotovej zmesi si pripravte guľky s hmotnosťou 120 – 130 g.
Keď celú zmes spracujete, na strednom stupni ohrevu rozohrejte väčšiu panvicu so slnečnicovým olejom. Pripravte si aj hlboký tanier a nasypte doň hladkú múku.
V momente, keď bude olej rozohriaty, ohrev stlmte na mierny stupeň a začnite pripravovať fašírky: Mäsovú guľku zľahka pritlačte do taniera s múkou, aby sa vytvorila placka, ktorá má priemer cca 7 cm a hrúbku 1 – 1,5 cm.
Fašírku z oboch strán obaľte, vložte do panvice a pomaly na miernom stupni ohrevu 9 – 10 minút z každej strany vyprážajte, aby bola na povrchu zlatistá. Keby olej počas vyprážania vychladol, na pár minút zvýšte ohrev na stredný stupeň a potom ho opäť stlmte na mierny. Fašírky by sa mali vyprážať pomaly.
Keď budú všetky fašírky hotové, rozdeľte ich na jednotlivé porcie a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými