Kapustové závitky
- 27 minV kuchyni
- 60 minNičnerobenie
- 87 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 6 kusovPočet porcií
Suroviny
- 6× väčších listov bielej kapusty
- 1× stredná žltá cibuľa (cca 70 g)
- 6 strúčikov cesnaku
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (8 – 12 % tuku)
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 400 g drvených paradajok z konzervy
- 1 lyžička bieleho kryštálového cukru
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Pripravte si stredne veľký hrniec, nalejte doň dostatočné množstvo vody, osoľte a priveďte do varu.
Kým sa voda zahrieva, listy bielej kapusty zbavte drevnatej stonkovej časti, cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno a 4 strúčiky cesnaku ošúpte a roztlačte.
Len čo voda začne vrieť, vložte do nej pripravené kapustné listy a varte 10 – 15 sekúnd – tento proces sa nazýva blanšírovanie. Potom listy z hrnca vyberte a nechajte odkvapkať.
Vezmite si stredne veľkú misu, vložte do nej mleté mäso a zmiešajte ho s nakrájanou cibuľou, roztlačeným cesnakom a mletou paprikou a dochuťte soľou a korením.
Dajte predhrievať rúru na 180 °C a pripravte si okrúhlu zapekaciu formu s priemerom 20 cm (alebo hranatú s veľkosťou asi 15 cm × 20 cm).
Do pripravenej formy nalejte drvené paradajky. Zvyšné 2 strúčiky cesnaku ošúpte a prelisujte, spolu s cukrom a olivovým olejom ich pridajte do formy k paradajkám, dochuťte soľou a korením, premiešajte a nechajte bokom.
Kapustové listy si rozprestrite na pracovnú plochu a na vrchnú okrúhlu časť každého z nich dajte kôpky ochuteného mletého mäsa. Pri každom liste potom postupujte takto: Bočné strany kapusty preklopte cez mäso smerom doprostred, spodnú stranu listu preklopte cez mäso smerom od seba a nakoniec list zatočte. Stočené listy poklaďte odstávajúcou stranou dole do paradajkovej zmesi vo forme.
Keď budete mať všetky závitky v zapekacej forme, prikryte ich pokrievkou alebo alobalom a pečte 55 – 60 minút pri teplote 180 – 185 °C.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými