Karfiolové karí s ryžou
- 24 minV kuchyni
- 27 minNičnerobenie
- 51 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 2 porciePočet porcií
Suroviny
- 150 g basmati ryže v suchom stave (môžete použiť aj jazmínovú)
- 465 ml vody
- 1× veľká žltá cibuľa (90 g)
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 g karfiolu
- 2 lyžice repkového oleja
- 2 lyžičky kari
- 165 ml kokosového mlieka
- 80 g čerstvého hrášku (možno použiť mrazený)
- 1 lyžička trstinového cukru
- 2 lyžičky šťavy z limetky
- soľ
Postup prípravy
Najprv dajte variť ryžu: Prepláchnite ju pod vodou, vložte do menšieho hrnca, zalejte 300 ml vody a priveďte do varu. Potom ohrev stlmte na mierny až stredný stupeň a ryžu varte domäkka, potrvá to 15 – 20 minút.
Medzitým si pripravte ďalšie ingrediencie: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nahrubo, cesnak ošúpte a prelisujte a karfiol rozdeľte na menšie ružičky.
V stredne veľkom hrnci rozohrejte repkový olej a na miernom až strednom stupni ohrevu na ňom 3 – 4 minúty opekajte cibuľu. Potom pridajte prelisovaný cesnak a karí korenie a opekajte ešte 1 – 2 minúty. Následne do hrnca prilejte kokosové mlieko a 165 ml vody, ohrev zvýšte na maximum a varte 7 – 9 minút.
Po uvarení zmesi hrniec odstavte a obsah rozmixujte tyčovým mixérom dohladka.
Hrniec vráťte na sporák, ohrev nastavte na stredný stupeň, do zmesi pridajte ružičky karfiolu a varte, kým karfiol nezmäkne a zmes nezhustne – potrvá to 10 – 15 minút, závisí to od veľkosti ružičiek karfiolu.
Keď bude karfiol uvarený, hrniec odstavte, pridajte doň hrášok a všetko dochuťte trstinovým cukrom, šťavou z limetky a soľou. Uvarené karfiolové karí podávajte s ryžou.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými