Kuracie prsia so špenátovou kašou
- 30 minV kuchyni
- 25 minNičnerobenie
- 55 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 2 porciePočet porcií
Suroviny
- 600 g surových zemiakov varného typu C
- 2× bobkový list
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 2 lyžice repkového oleja
- 360 g kuracích pŕs
- 150 ml polotučného mlieka
- 40 g masla
- 100 g čerstvého baby špenátu (alebo rozmrazeného a zbaveného vody)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup prípravy
Zemiaky olúpte, umyte a nakrájajte na kocky s veľkosťou cca 3 cm × 3 cm.
Pripravte si hrniec a napustite doň dostatok studenej vody. Do hrnca vložte nakrájané zemiaky, pridajte soľ a bobkové listy a obsah hrnca priveďte do varu. Až voda začne vrieť, ohrev stlmte na stredný stupeň, hrniec zakryte pokrievkou a varte 18 – 20 minút.
Kým sa zemiaky varia, začnite pripravovať kuracie prsia: rúru vyhrejte na 180 °C a pripravte si menšiu misku a stredne veľkú panvicu vhodnú do rúry.
V miske zmiešajte mletú papriku, sušený cesnak a repkový olej, potom do misky vložte kuracie prsia, ochuťte ich soľou, čiernym korením a dôkladne ich premiešajte aj s ďalším korením.
Teraz si na vysokom stupni ohrevu nasucho rozohrejte panvicu vhodnú do rúry, vložte do nej okorenené kuracie prsia a z každej strany ich 2 – 3 minúty opekajte z každej strany. Potom panvicu s mäsom preložte do predhriatej rúry a pri 175 – 180 °C pečte 15 – 18 minút. Upečené kuracie prsia nakrájajte na plátky.
Až sa zemiaky dovaria, sceďte ich, vyberte z hrnca bobkové listy a zemiaky roztlačte.
Pripravte si menší hrniec, nalejte doň mlieko, pridajte maslo a priveďte do varu. Len čo mlieko začne vrieť, ohrev stlmte na mierny stupeň a počkajte, kým sa maslo nerozpustí.
Keď sa maslo v mlieku rozpustí, vezmite tyčový mixér so nástavcom na šľahanie (alebo metličku) a všetko teplé mlieko s maslom postupne zašľahajte do roztlačených zemiakov.
Do horúcej vyšľahanej kaše opatrne primiešajte špenát a nechajte ho zvädnúť. Hotovú zemiakovú kašu so špenátom podávajte s pečeným kuracím mäsom.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými