Lasagne
- 24 minV kuchyni
- 68 minNičnerobenie
- 92 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 6 porciíPočet porcií
Suroviny
- 80 g masla
- 80 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 200 ml polotučného mlieka
- 100 g parmezánu (nastrúhať na jemno)
- 1× menšia žltá cibuľa (cca 60 g)
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice repkového oleja
- 600 g mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku)
- 1 lyžica sušeného provensalského korenia
- 400 g krájaných paradajok v plechovke
- 250 g cestovín na lasagne
- 2× balenia mozzarelly (2 × 125 g)
- 20 g čerstvej bazalky (môžete nahradiť 1 lyžicou sušenej)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup prípravy
Rúru vyhrejte na 180 °C a pripravte si zapekaciu formu (15 cm × 25 cm).
Do menšej rajnice dajte na miernom stupni ohrevu rozohriať maslo (cca 1 minútu). Rozohriate maslo zasypte múkou a za občasného miešania varte 3 – 4 minúty, kým múka mierne zozlatne.
Potom do rajnice prilejte trochu mlieka a všetko rozmiešajte metličkou. Mlieko postupne prilievajte, kým ho celé nespracujete. Nakoniec pridajte parmezán a dochuťte soľou a korením. Hotový bešamel odstavte.
Ošúpte cibuľu a cesnak, cibuľu nakrájajte najemno, cesnak nahrubo. V panvici s hlbším dnom rozohrejte olej. Vložte doň mäso, ochuťte ho provensalským korením, soľou a čiernym korením a na vysokom stupni ohrevu restujte 3 – 4 minúty.
Potom všetko zalejte paradajkami, stlmte na stredný a 5 – 6 minút povarte. Po uplynutí tohto času odstavte a pridajte bazalku..
Naspodok zapekacej misy rozložte pláty lasagní, na ne dajte vrstvu mäsovej zmesi, pridajte ⅓ bešamelu a spodnou stranou lyžice zarovnajte.
Navrch natrhajte asi ⅓ mozzarelly a zakryte plátmi lasagní. Tento postup opakujte ešte dvakrát alebo kým máte suroviny. Lasagne pečte 50 – 60 minút pri teplote 175 – 180 °C.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými