Košík je prázdny
Lievance
- 18 minV kuchyni
- 5 minNičnerobenie
- 23 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 8 kusovPočet porcií
Nechceme vás opiť rožkom, do cesta na lievance sme však priliali trochu piva. Kto nemá osemnásť, nemusí sa báť – alkohol sa pri pečení vyparí, lievance však budú krásne nadýchané.
Suroviny
8 kusov
- 200 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 40 g bieleho kryštálového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna (nastrúhať)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 150 ml polotučného mlieka (môžete nahradiť ľubovoľným rastlinným)
- 50 ml piva (môžete nahradiť perlivou vodou zmiešanej s ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva)
- 20 g rozpusteného masla (alebo repkového oleja)
Postup prípravy
1
Do stredne veľkej misky nasypte múku, cukor, citrónovú kôru a prášok do pečiva. Premiešajte a prilejte mlieko, pivo a maslo. Všetko vymiešajte na hladké cesto a nechajte 3 – 5 minút odstáť.
2
Medzitým vo väčšej panvici rozpustite 2 lyžice masla. Na panvicu potom nalievajte cesto do tvaru lievancov s hrúbkou 1 cm a na miernom až strednom stupni ohrevu pečte 1 – 2 minúty z každej strany.
TIP
Lievance podávajte s čerstvým ovocím a vanilkovým tvarohom alebo zmrzlinou. Moment, kedy máte lievance otočiť spoznáte tak, že sa na ich povrchu začnú tvoriť bublinky, ktoré praskajú.
Viac informácií o receptári www.jimezdrave.cz
Pripravujeme zdravé a jednoduché recepty pre celú rodinu
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými