Lievance bez kysnutia
- 23 minV kuchyni
- 3 minNičnerobenie
- 26 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Suroviny
- 150 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 1 lyžica bieleho kryštálového cukru
- ½ lyžičky jedlej sody
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1× vajce (veľkosť M)
- 200 ml polotučného mlieka
- 20 ml slnečnicového oleja
Postup prípravy
Do väčšej misy nasypte múku, cukor, jedlú sódu a kypriaci prášok do pečiva a premiešajte. Do tejto sypkej zmesi rozklepnite 1 vajce, prilejte 200 ml mlieka a pomocou tyčového mixéra so šľahacím nadstavcom vypracujte cesto. Cesto vyšľahajte naozaj dôkladne, aby boli lievance pekne nadýchané.
Len čo bude cesto hotové, v panvici na strednom stupni ohrevu rozohrejte 20 ml slnečnicového oleja.
Po rozpálení oleja znížte ohrev na mierny stupeň a pomocou naberačky nalejte cesto do panvice tak, aby ste vytvorili lievance s priemerom cca
10 – 11 cm. Lievance opekajte najskôr z jednej strany 3 – 4 minúty na miernom stupni ohrevu a následne z druhej strany 2 – 3 minúty.
Hotové lievance vyberte z panvice a celý postup opakujte, kým nespracujete všetko cesto.
Lievance podávajte najlepšie ihneď po upečení, pretože po vychladnutí nebudú také nadýchané.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými