Mac 'n' cheese
- 22 minV kuchyni
- 48 minNičnerobenie
- 70 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 5 porciíPočet porcií
Suroviny
- 250 g pšeničných kolienek v suchom stave (alebo iné podľa preferencií)
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej bielej pšeničnej múky
- 750 ml polotučného mlieka
- 150 g taveného syra
- 100 g cheddaru (nastrúhať nahrubo)
- 100 g eidamu (nastrúhať nahrubo)
- 30 g strúhanky
- 1 lyžička korenia paprika
- 1 lyžička soli
Postup prípravy
Najskôr uvarte cestoviny podľa návodu na obale a čas varenia skráťte o 1 minútu. Po uvarení cestoviny sceďte a dajte bokom.
V rovnakom hrnci si pripravte zápražku – rozpusťte 30 g masla, pridajte múku a pražte
2 – 3 minúty na miernom stupni ohrevu. Potom prilejte 100 ml mlieka, nechajte prevariť a miešajte, kým nebude zápražka hladká a bez hrudiek. Následne ju zalejte zvyškom mlieka a vzniknutú zmes nechajte prevariť cca 2 – 3 minúty na miernom stupni ohrevu, aby zhustla.
Po zhustnutí do zmesi pridajte tavený syr a rozmiešajte. Potom vsypte čedar a eidam a nechajte ich rozpustiť.
Zmes odstavte z ohrevu, vmiešajte do nej uvarené cestoviny a osoľte.
Zatiaľ rozohrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie (30 cm × 40 cm).
Syrovú zmes s cestovinami premiestnite do formy a na strednom stupni ohrevu v panvici rozpusťte 20 g masla. Po rozpustení pridajte strúhanku a papriku a premiešajte. Len čo sa všetko prepojí, odstavte a povrch syrovej zmesi posypte pripravenou strúhankou.
Pečte 15 – 20 minút pri 175 – 180 °C.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými