Nátierka z pečenej zeleniny
- 27 minV kuchyni
- 78 minNičnerobenie
- 105 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Suroviny
- 2× červená paprika (2× 160 g)
- 1× malý baklažán (cca 200 g)
- 1× hlávka cesnaku
- 4 lyžice repkového oleja
- 300 g ružičiek karfiolu
- 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nakrájať najemno)
- šťava z ½ stredného citróna (možno pridať podľa chuti aj viac)
- 1× malá čili paprička (alebo 1 lyžička mletého čili)
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Rúru dajte vyhrievať na 200 °C, pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
Teraz si pripravte zeleninu: Papriky rozkrojte napoly, očistite a zbavte jadierok. Baklažán umyte a rozkrojte napoly. Hlavičku cesnaku rozkrojte pozdĺžne napoly.
Pripravené papriky, baklažán aj cesnak položte rozkrojenou stranou na plech, zalejte 2 lyžicami repkového oleja a pečte 25 – 35 minút pri teplote 200 – 210 °C.
Kým sa všetko pečie, ružičky karfiolu obaľte v zvyšnom repkovom oleji, soli a korení. Asi po 10 minútach pečenia obalené karfiolové ružičky pridajte na plech a pečte, kým sa na povrchu baklažánu a paprík nezačnú robiť čierne pľuzgiere a karfiol nezačne hnednúť.
Upečené ingrediencie vyberte z rúry a baklažán s paprikou na 10 minút vložte do uzatvárateľnej nádoby alebo plastového vrecka – zelenina sa zaparí a šupka sa bude dať ľahko zlúpnuť.
Karfiol medzitým vložte do väčšej misy, roztlačte ho vidličkou nahrubo a vytlačte k nemu pečený cesnak. Petržlenovú vňať nakrájajte najemno a tiež ju pridajte ku karfiolu.
Baklažán a papriku ošúpte a spolu s citrónovou šťavou, čili papričkou a olivovým olejom ich vložte do mixéra a rozmixujte. Rozmixovanú zmes nalejte do panvice a za občasného miešania varte 10 – 15 minút na strednom stupni ohrevu – zmes tak bude hustnúť.
Uvarenú zmes preložte ku karfiolu, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Hotovú nátierku vložte aspoň na 30 minút do chladničky, aby vychladla a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými