Puding
- 22 minV kuchyni
- 20 minNičnerobenie
- 42 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 3 kusyPočet porcií
Suroviny
- 100 ml polotučného kravského mlieka
- 100 ml smotany na šľahanie o obsahu tuku 33 %
- 40 g bieleho kryštálového cukru
- 3× žĺtok
- 60 g bieleho kryštálového cukru
- 3 lyžice vody
Postup prípravy
Rúru vyhrejte na 180 °C a pripravte si 3 malé ramekiny* a vyššiu zapekaciu formu, do ktorej sa všetky ramekiny zmestia.
Pripravte si karamel: Do nepriľnavej panvice nasypte 60 g cukru, prilejte 3 lyžice vody a za stáleho miešania zahrievajte na strednom stupni ohrevu 4 – 5 minút, kým cukor nezačne hnednúť a bubliny rýchlo pukať. Keď docielite tento bod, panvicu ihneď odstavte a hotový karamel rovnomerne rozdeľte do pripravených ramekinov.
Do menšej rajnice dajte zahrievať 100 ml mlieka so 100 ml smotany na šľahanie a cukrom a za stáleho miešania nechajte cukor rozpustiť.
Medzitým v menšej miske rozšľahajte 3 žĺtky s 1 lyžičkou vanilkového extraktu. Keď sa cukor v rajnici rozpustí, zmes pomaly prilievajte do misky k žĺtkom. Zmes do rajnice prilievajte naozaj opatrne, inak sa žĺtky zrazia .
Hotovú zmes nalejte cez sitko do ramekinov. Naplnené ramekiny vložte do zapekacej formy a nalejte do nej horúcu vodu, ktorá bude siahať po ⅓ ramekinov. Zapekaciu formu vložte do rúry a puding pečte 18 – 20 minút pri teplote180 °C. Po upečení ramekiny vyberte z formy a puding podávajte.
*Ramekin je malá zapekacia forma vysoká asi do ½ bežného 250 ml hrnčeka. Zmestí sa doň cca 125 ml.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými