Špargľové rizoto
- 27 minV kuchyni
- 27 minNičnerobenie
- 54 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 4 porciePočet porcií
Postup prípravy
Najprv si pripravte zeleninu. Cibuľu ošúpte a nakrájajte najemno, cesnak ošúpte a nakrájajte nahrubo. Špargľu očistite a odlomte jej spodnú časť (2 – 3 cm), nakrájajte ju na 2 cm dlhé kúsky a oddeľte spodnú, tvrdšiu časť od vrchnej, mäkšej.
V panvici s hlbším dnom rozohrejte olej a na miernom stupni ohrevu na ňom orestujte špargľu so štipkou soli. Najprv pridajte spodnú polovicu špargle a restujte 1 minútu, potom pridajte vrchné časti a polovicu z celkového množstva cesnaku a restujte 30 sekúnd.
Panvicu odstavte a vyberte z nej špargľu. Potom panvicu vráťte na sporák a na miernom stupni ohrevu na panvici opekajte 4 – 6 minút cibuľu. Len čo cibuľa zosklovatie, pridajte k nej zvyšok cesnaku a 2 lyžice masla a restujte ešte 30 sekúnd na miernom stupni ohrevu.
Potom ohrev zvýšte na stredný stupeň, pridajte ryžu a restujte ju asi minútu. Všetko zalejte vínom a varte, kým sa víno nevyparí. Prilejte 300 ml vývaru a varte na miernom až strednom stupni ohrevu, kým vývar takmer nevsiakne. Potom prilejte ďalších 100 – 200 ml vývaru a vo varení pokračujte rovnakým spôsobom, kým nespotrebujete všetok vývar (vždy nechajte časť vývaru vsiaknuť a prilejte ďalších 100 – 200 ml). Celý proces potrvá 20 – 25 minút.
Len čo spotrebujete všetok vývar a ryža je uvarená, panvicu odstavte a do zmesi vmiešajte zvyšné 2 lyžice masla, 80 g parmezánu a orestovanú špargľu. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Hotové rizoto rozdeľte na jednotlivé taniere, každú porciu posypte zvyšným parmezánom a ihneď podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými