Svätomartinská hus
- 30 minV kuchyni
- 138 minNičnerobenie
- 168 minCelkom
- strednáNáročnosť
- 6 porciíPočet porcií
Postup prípravy
Rúru dajte predhrievať rúru na 165 – 170 °C a pripravte si väčší pekáč (min. 30 cm × 40 cm).
Neošúpané jablká nakrájajte na väčšie kusy a zbavte jadrovníkov a cibuľu ošúpte a nakrájajte nahrubo. Vložte ich do pripraveného pekáča a prilejte vodu.
Hus umyte, osušte a potom dôkladne osoľte, okoreňte a ochuťte rascou. Nezabudnite hus osoliť, okoreniť a ochutiť rascou aj vnútri dutiny.
Pripravenú hus vložte do pekáča, pekáč obaľte alobalom, vložte do rúry vyhriatej na 165 – 170 °C a pečte 80 – 85 minút.
Kým sa hus pečie, vezmite si malú misku a zmiešajte v nej med s octom a sušeným tymianom.
Po uplynutí uvedeného času vyberte pekáč z rúry a teplotu v rúre zvýšte na 185 – 190 °C. Z pekáča zložte alobal a hus po celom povrchu potrite zmesou medu, octu a tymianu.
Keď bude rúra vyhriata, vráťte pekáč späť do rúry a pečte dozlatista ďalších 55 – 60 minút. Každých 15 minút hus potierajte zmesou medu, octu a tymianu.
Po upečení pekáč vyberte z rúry, hus rozdeľte na požadované porcie a podávajte.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými