Talianske cestoviny
- 20 minV kuchyni
- 20 minNičnerobenie
- 40 minCelkom
- jednoduchéNáročnosť
- 3 porciePočet porcií
Suroviny
- 200 g bielych pšeničných cestovín penne v suchom stave (možno použiť iný druh)
- 1× veľká žltá cibuľa (cca 100 g)
- 4 strúčiky cesnaku
- 60 g parmezánu
- 3 lyžice repkového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- 70 g paradajkového pretlaku (malá plechovka)
- 250 ml smotany na varenie 12%
- 1 lyžička bieleho kryštálového cukru
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Pripravte si väčší hrniec, napustite doň dostatočné množstvo vody a priveďte ju k varu.
Len čo začne voda vrieť, vložte do nej penne a varte ich 8 – 12 minút na strednom stupni ohrevu.
Kým sa penne varí, cibuľu a cesnak ošúpte a najemno nakrájajte a parmezán nastrúhajte najemno.
Po uvarení penne odoberte z hrnca 1 hrnček* vody, v ktorom sa penne varili, tento hrnček dajte bokom a penne sceďte.
Pripravte si väčšiu panvicu, rozohrejte v nej olej a na miernom až strednom stupni ohrevu opečte nakrájanú cibuľu cca 3 –
4 minúty.
Do panvice pridajte nakrájaný cesnak, sušené oregano a paradajkový pretlak, opekajte ďalších 30 – 60 sekúnd, potom prilejte smotanu a vodu z varenia penne a varte 5 – 10 minút na najvyššom stupni ohrevu, kým zmes nezhustne.
Uvarenú zmes v panvici dochuťte cukrom, soľou a čiernym korením, potom do zmesi pridajte uvarené penne a premiešajte.
Hotové cestoviny rozdeľte na jednotlivé porcie, každú porciu posypte parmezánom a podávajte.
* Jeden hrnček je asi 250 ml.
Zdieľajte svoje dojmy a tipy s ostatnými